Application of risk management tools in organizing the export of organic products to the European Union
DOI:
https://doi.org/10.31558/2307-2318.2023.2.9Keywords:
export; organic products; market of organic products; risks; risk management; certificationAbstract
The European experience of the development of organic production and the market of organic products, as well as the improvement of the effectiveness of the promotion of organic products, shows the important role of the organization of the export of organic products to the countries of the European Union. In the modern conditions of the development of this type of economic activity, it is important to reduce the probability of the occurrence of risks that may prevent the further entry of domestic producers of organic products into the European and world markets. The article examines the features of the use of risk management tools when organizing the export of organic products by domestic producers. An analysis of the latest scientific research in the field of organic production and applied aspects of the application of risk management was carried out. Statistical data reflecting the positive dynamics of exports of organic products by Ukrainian producers to the countries of the European Union were analyzed. The key risk management tools that should be used when exporting organic products to EU countries are identified, namely: the need for strict compliance with the requirements for storage, transportation, processing of organic products and assessment of risks associated with organic products of Commission Resolution (EU) No. 889 /2008, the use of currency clauses in agreements, ways to prevent the risks of freight transportation by road, sea, river and railway transport, the involvement of only certification bodies included in the list, recognized by the European Commission for providing control services in Ukraine, in the certification of products.
References
Камінський В. Органічне землеробство - шлях до продовольчої безпеки. Віче. 2014. № 9. С. 58-61. URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/viche_2014_9_34 (дата звернення: 01.04.2023).
Артеменко Л.Б. Європейський досвід державної підтримки органічного виробництва у контексті забезпечення продовольчої безпеки України. Агросвіт. 2019. № 9. С. 46-52. URL: https://doi.org/10.32702/2306-6792.2019.9.46 (дата звернення: 19.03.2023).
Міняйло О., Нестерець А. Конкурентне середовище органічних продуктів за умов глобалізації. Євроінтеграція України та економічна безпека. 2020. Вип. 2 (25). C. 195–203.
Дія. Бізнес. Експортний напрям. Каталог українських експортерів органічної продукції 2022. URL: https://export.gov.ua/684-katalog_ukrainskikh_eksporteriv_organichnoi_produktsii. (дата звернення: 07.04.2023).
Урядовий портал. URL: www.kmu.gov.ua/news/popry-viinu-ukraina-eksportuvala-do-ies-ta-shveitsarii-na-13-bilshe-orhanichnoi-produktsii-anizh-u-2021-mu-rotsi-taras-vysotskyi (дата звернення: 09.04.2023).
Дія. Бізнес. Запустили дашборд щодо експорту української органічної продукції. URL: https://business.diia.gov.ua/cases/eksport/zapustili-dasbord-sodo-eksportu-ukrainskoi-organicnoi-produkcii (дата звернення: 09.04.2023).
Чичкало-Кондрацька І.Б., Новицька І.В. Світовий досвід просування органічної продукції. Ефективна економіка. 2018. № 2. URL: http://www.economy.nayka.com.ua/?op=1&z=6104 (дата звернення: 11.04.2023).
Komelina Olha Перспективи розвитку ринку органічного виробництва в Україні / Olha Komelina, Volodymyr Hryshko, Maryna Leha. Науковий журнал «Економіка і регіон». Полтава: ПНТУ, 2021. Т. (3(82). С. 6-14.
Мостенська Т.Л., Скопенко Н.С. Ризик-менеджмент як інструмент управління господарським ризиком підприємства. Вісник Запорізького національного університету. Економічні науки. №3(7), 2010. С.72-79.
Volynets, I. 2016. The Оrganization of Risk Management at the Enterprise. Economic journal of Lesya Ukrainka Volyn National University. 2, 6 (Jul. 2016), 51–55.
Ксенія Гулієва, Торальф Ріхтер. Настанови щодо управління ризиками під час післяврожайної обробки, зберігання та транспортування органічної продукції. 2018. Економічні науки. URL: https://templates.organicstandard.ua/loads/Documents. (дата звернення: 01.04.2023).
Постанова комісії (ЄС) №889/2008 від 5 вересня 2008 р. Детальні правила щодо органічного виробництва, маркування і контролю для впровадження Постанови Ради (ЄС) №834/2007 стосовно органічного виробництва і маркування органічних продуктів. URL: https://organicstandard.ua/files/standards/ua/ec/EC_Reg_889_2008_Implementing_Rules_UA.pdf (дата звернення: 07.04.2023).
Тарельник Н.В. Класифікація ризиків під час вантажних перевезень автомобільним транспортом. Вісник Вінницького політехнічного інституту. 2021. № 4. С. 92-98.
Agroportal. Уряд покриє ризики для судноплавних та залізничних перевізників/. URL: https://agroportal.ua/news/finansy/uryad-pokriye-riziki-dlya-sudnoplavnih-ta-zaliznichnih-pereviznikiv (дата звернення: 12.04.2023).
Список міжнародно акредитованих органів сертифікації (органічне виробництво та обіг органічної продукції), включених до офіційного Переліку затвердженого Комісією ЄC (Регламент (ЄС) №1235/20081 від 08.12.2008), останнє оновлення Регламенту (ЄС) № 2021/4612 від 16.03.2021). URL: https://organicinfo.ua/wp-content/uploads/2020/01/Certification-bodies-Ukraine_EU-Regulation-1235_updated_2021.pdf/.(дата звернення: 21.02.2023).