Features of innovation in the activities of tourist enterprises

Authors

  • I.V. Vlasenko Вінницький торговельно-економічний інститут Київського національного торговельно-економічного університету

DOI:

https://doi.org/10.31558/2307-2318.2021.4.4

Keywords:

inbound tourism; outbound tourism; tourist flows; tourist services; innovations in tourism

Abstract

The article analyzes tourist flows by different types of tourism in Ukraine. It is shown that in general for the period 2014-2019 the entry of foreigners and stateless persons to Ukraine increased by 7.8%; during the same period, the departure of Ukrainian citizens abroad increased by 30.8%. Since 2014, there has been a negative balance between inflows and outflows, and it is increasing every year. The distribution of tourists by purpose of the trip is considered and it is shown that in the vast majority it is leisure and recreation for all types of tourism. The tourism industry has been particularly affected by the introduction of quarantine measures. This, in turn, directed the subjects of the tourism sector to improve their services, look for new, effective ways to develop the industry, to increase attention to the introduction of innovative technologies and modern methods of work. An important step in this direction is the development and implementation of the Brand Strategy of Ukrainian cities, which is being actively worked on. The expected results of the implementation of the Strategy should be an increase in the number of tourists, increase in income and jobs in tourism and hospitality, increase in local budget revenues, increase tourism, business and cultural attractiveness of cities, increased urban comfort, infrastructure development and quality of services. tourism.

Author Biography

I.V. Vlasenko , Вінницький торговельно-економічний інститут Київського національного торговельно-економічного університету

д.е.н. професор кафедри туризму та готельно-ресторанної справи

References

Marakova V., Medvedova M. (2016), "Innovation in tourism destinations", Forum Scientiae Oeconomia, 4 (1), pp. 33—43.

Доценко М.С. Інновації в туризмі України Матеріали ІІІ Всеукраїнської науковопрактичної конференції "Сучасні тенденції розвитку туризму". Ч. ІІ. Миколаїв: ВП "МФ КНУКІМ", 2015. 145 с. С. 31— 34.

Чорна Н.М., Мартинова Л.Б. Брендинг як інструмент підвищення туристичної привабливості території (на матеріалах м. Вінниці) Інфраструктура ринку Випуск 40. 2020 С. 115-120.

Sardak S., Dzhyndzhoian V., Samoilenko A. (2016), "Global innovations in tourism", Innovative Marketing, 12(3). doi:10.21511/im.12(3).2016.04.

Давидова О. Особливості застосування інновацій у розвитку туристичної галузі України Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Економіка. 2015. № 7 (172). C. 65—69.

Крупський О.П. Концептуальні засади управління інноваційною діяльністю туристичних підприємств Вісник Дніпропетровського університету. Сер.: Менеджмент інновацій. 2015. Вип. 4.Т. 22. С. 64— 71.

Голод А. П., Федоришина Л. М. Соціальні проблеми організації міжнародного в’їзного туризму в Україні. Сталий розвиток економіки. 2019. № 1(42). С. 115-121.

Державна служба статистики України http://www.ukrstat.gov.ua/ 9. Розпорядження КМУ від 16 березня 2017 р. № 168-р «Про схвалення Стратегії розвитку туризму та курортів на період до 2026 року». URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/ show/168-2017-%D1%80 (дата звернення: 30.05.2020).

Published

2021-11-03

Issue

Section

Articles