Концептуальні засади підтримки соціального підприємництва у відновленні післявоєнної економіки України

Автор(и)

  • О.В. Кленін ДВНЗ «Приазовський державний технічний університет»
  • С.О. Міщенко ДВНЗ «Приазовський державний технічний університет»

DOI:

https://doi.org/10.31558/2307-2318.2023.4.3

Ключові слова:

демографія; ринок праці; трудоресурсна волатильність; бідність; соціальне підприємництво

Анотація

У сучасних умовах розвитку демографічної ситуації в Україні відбуваються динамічні і нестабільні процеси, які характеризують ринок праці та ринкову економіку у цілому. Це пояснюється рівнем політичної нестабільної ситуації, яка склалася в країні в наслідок військового конфлікту з державою, визнаною законодавством України державою-агресором або державою-окупантом. У статті розкрито сутність трансформаційних демографічних процесів, де трудоресурсна волотильність на ринку праці та неврегульована соціальна політика грають свою соціально-економічну значущість для розвитку сучасного соціального підприємництва.В умовах національної соціально-економічної нестабільності виникає необхідність подальшого розвинення теоретичних положень, обгрунтування концептуальних засад, розробки адекватних моделей підтримки соціального підприємництва, як сучасної, так і післявоєнної економіки України. Розкрито сутність соціального підприємництва як одної з важливих форм підприємництва, що здатна вплинути на перебіг соціальних проблем післявоєнної України. Проаналізовано перспективи, які впливатимуть на врегулювання процесів на ринку праці та здатні стримати поширення бідності в країні.Виокремлено пріоритетні індикатори державної регуляторної політики сучасності.

Біографії авторів

О.В. Кленін , ДВНЗ «Приазовський державний технічний університет»

доктор економічних наук, професор

С.О. Міщенко , ДВНЗ «Приазовський державний технічний університет»

кандидат економічних наук, доцент

Посилання

Калініна С.П., Міщенко С.О., Кушнаренко О.П., Савченко Е.О. Регулювання ринку праці промислового регону у умовах трудоресурсної волатильності: концептуальний дискурс: монографія. Вінниця: ТВОРИ, 2022. 208 с.

Кот Л. До питання про природу і сутність соціального підприємництва. Вісник Київського національного університету ім. Тараса Шевченко: Економіка. 2014. №12 (165). С.25-30.

Красун А., Турчин Я. Бідність в Україні та шляхи її подолання. Українська національна ідея: реалії та перспективи розвитку. 2008. № 20. С. 81-85.

Міщенко С.О., Капранова Л.Г. Інклюзивний регіональний розвиток ринку праці України в умовах трудоресурсної волатильності – післявоєнний підхід. Економіка і організація управління. 2022. №4 (48). С. 76-82

Офіційний сайт Громадської мережі ОПОРА. URL: http://www.oporaua.org

Офіційний веб-портал Державна служба статистики. URL: http://www.ukrstat.gov.ua.

Офіційний веб-портал Міністерства фінансів України. URL: http://www. /minfin.com.ua.

Соціальне підприємництво: від ідеї до суспільних змін: посібник / Свинчук А.А. та ін. К: ТОВ «ПІДПРИЄМСТВО «ВІ ЕН ЕЙ», 2017. 188 с.

Смаль В., Кокоть В. Соціальне підприємництво: підходи до визначення та ідентифікації. Науковий вісник Херсонського державного університету. Серія: Географічні науки. 2016. № 5. С. 69-74.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-02-05

Номер

Розділ

Статті