Механізм підвищення конкурентоспроможності робочої сили в системі регулювання ринку праці

Автор(и)

  • В.І. Страшко Вищий навчальний заклад Укоопспілки «Полтавський університет економіки і торгівлі»

DOI:

https://doi.org/10.31558/2307-2318.2022.3.15

Ключові слова:

конкурентоспроможність робочої сили; ринок праці; регулювання ринку праці; механізм; методи; фактори; моніторинг

Анотація

У статті розроблено механізм підвищення конкурентоспроможності робочої сили в системі регулювання ринку праці. У рамках розробленого механізму запропоновано конкурентоспроможність робочої сили розглядати з позиції її розподілу на демографічну, особистісно-мотиваційну та освітньо-професійну складові. Визначено, що основною метою механізму є створення умов для формування, забезпечення, реалізації та підвищення конкурентоспроможності робочої сили в системі регулювання ринку праці відповідно до сучасних вимог розвитку економіки держави. Розглянуто внутрішні та зовнішні фактори, які впливають на механізм, такі як ментальність, освіта та професійна підготовка, політика, економіка, демографія, технології та інші. Описано методи впливу на механізм, такі як нормативно-правові, соціально-економічні, фінансово-кредитні та інституційно-організаційні. Доведено, що для успішної реалізації механізму необхідний моніторинг та оцінка результатів, а також контроль за його виконанням. Ефективна реалізація механізму конкурентоспроможності робочої сили сприятиме підвищенню економічного розвитку та забезпеченню стабільності національної економіки.

Біографія автора

В.І. Страшко , Вищий навчальний заклад Укоопспілки «Полтавський університет економіки і торгівлі»

аспірант

Посилання

Безтелесна Л. І., Пляшко О. С. Теоретичні основи трактування потенційної та реальної конкурентоспроможності людських ресурсів. Формування ринкової економіки: Спеціальний випуск «Праця в XXI столітті: новітні тенденції, соціальний вимір, інноваційний розвиток: у 2 т.». К. : КНЕУ, 2012. Т.1. С. 93–103.

Грішнова О. А. Конкурентоспроможність висококваліфікованих працівників на міжнародному ринку праці: проблеми і виклики. Україна: аспекти праці. 2015. № 1. С. 3-7.

Ільїч Л. М., Кримова М.О. Світова практика взаємодії суб’єктів ринків праці та освіти у системі забезпечення продуктивної зайнятості молоді. Вісник Донецького національного університету. Серія В: економіка і право. 2014. Вип. 2. С. 39-42.

Лісогор Л.С., Руденко Н.В., Чувардинський В.О. Конкурентоспроможність робочої сили: проблеми формування та реалізації в умовах інноваційних змін на ринку праці. Економіка i організація управління. 2018. № 3 (31). С.24-36.

Семикіна М. В., Голбанос С. С. Конкурентоспроможність молоді на ринку праці в умовах системної кризи. Наукові праці Кіровоградського національного технічного університету. Економічні науки. 2015. Вип. 27. С. 28-35.

Шаульська Л. В., Якимова Н. С. Напрями підвищення конкурентоспроможності молоді в контексті забезпечення ефективності державної соціальної політики. Вісник Донецького національного університету економіки і торгівлі ім. Михайла Туган-Барановського. Серія: Економічні науки. 2018. № 1. С. 119-127.

Якимова Н. С. Підвищення конкурентоспроможності молоді в контексті подолання професійно-кваліфікаційного дисбалансу на ринку праці. Соціально-трудові відносини: теорія та практика. 2017. №2(14). С. 267-275.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-07-13

Номер

Розділ

Статті