Управління оплатою праці на промисловому підприємстві як засіб зниження конфліктогенності соціально-трудових відносин

Автор(и)

  • О.А. Дороніна Донецький національний університет імені Василя Стуса
  • В.Б. Лабунський ТОВ «Вінницький завод пакувальних виробів»

DOI:

https://doi.org/10.31558/2307-2318.2022.3.13

Ключові слова:

управління оплатою праці; система оплати праці; соціально-трудові відносини; конфліктогенність; конфлікти

Анотація

Статтю присвячено обґрунтуванню ролі управління оплатою праці як засобу зниження конфліктогенності в системі соціально-трудових відносин на промисловому підприємстві. Визначено, що інструменти попередження конфліктів в сфері оплати праці та їх врегулювання мають бути застосовані на кожному з етапів управління оплатою праці. Водночас наголошено, що особливий акцент має належати IV етапу управління оплатою праці на підприємстві, що передбачає здійснення контролю, комунікацій і моніторингу. Проаналізовано результати опитування працівників промислового підприємства щодо задоволеності ними системою заробітної плати як складової процесу управління оплатою праці. Діагностовано основні конфліктогени, що є актуальними для досліджуваного підприємства у контексті процесу управління оплатою праці та його потенціалу щодо попередження (вирішення) соціально-трудових відносин.

Біографії авторів

О.А. Дороніна , Донецький національний університет імені Василя Стуса

д.е.н., професор, завідувач кафедри менеджменту та поведінкової економіки

В.Б. Лабунський, ТОВ «Вінницький завод пакувальних виробів»

заступник директора з управління персоналом

Посилання

Кочеров М. Трудові конфлікти: як їм запобігти. Юридична газета. 10 листопада 2020 р. URL: https://yur-gazeta.com/dumka-eksperta/trudovi-konflikti-yak-yim-zapobigti-.html (дата звернення 06.10.2022 р.).

Лук’янченко Н.Д., Дороніна О.А. Управління системою оплати праці на промисловому підприємстві: монографія. Донецьк, 2006. 212 с.

Пищуліна О., Маркевич К. Ринок праці в умовах війни: основні тенденції та напрями стабілізації. Аналітична записка. К.: Центр Разумкова,2022. 21 с.

Щодо стану соціально-трудових відносин, колективні трудові спори (конфлікти) в Україні у першому півріччі 2022 року. URL: https://www.fpsu.org.ua/napryamki-diyalnosti/sotsialnij-dialog-ta-kolektivno-dogovirne-regulyuvannya/22729-shchodo-stanu-sotsialno-trudovikh-vidnosin-kolektivni-trudovi-spori-konflikti-v-ukrajini-u-pershomu-pivrichchi-2022-roku.html (дата звернення 04.10.2022 р.).

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-07-13

Номер

Розділ

Статті