Макроекономічні аспекти відновлення функціонування малого та середнього бізнесу в контексті повоєнної відбудови національної економіки України

Автор(и)

  • В.О. Клочковська Донецький національний університет імені Василя Стуса
  • О.В. Клочковський Донецький національний університет імені Василя Стуса
  • О.С. Трегубов Донецький національний університет імені Василя Стуса

DOI:

https://doi.org/10.31558/2307-2318.2023.1.9

Ключові слова:

малий та середній бізнес; відновлення національної економіки; макроекономічне регулювання; відновлення конкурентоспроможності бізнесу

Анотація

У статі розглянуто особливості та специфіку макроекономічних аспектів відновлення малого та середнього бізнесу в контексті перспективи повоєнної відбудови національної економіки України. Досліджено важливість та роль малого і середнього бізнесу як основи динамічного економічного зростання та соціального розвитку країни. Проаналізовано причини, які зумовлюють найбільші труднощі для відновлення нормального функціонування малого та середнього бізнесу в даний час та спричинятимуть деструктивний вплив після завершення військових дій. Зокрема, досліджуються економічне, фінансове та правове середовище, а також потреби розвитку та відбудови інфраструктури країни, які виступають у якості ключових чинників успішного функціонування малого та середнього бізнесу. Розглянуто стратегічні напрями економічної політики держави, які повинні бути спрямовані на забезпечення відновлення нормального функціонування малого та середнього бізнесу в Україні. Досліджено проблематику підтримки підприємницької діяльності в умовах розбалансування економічної системи держави, необхідність формування сприятливого податкового середовища, спрощення доступу до джерел фінансових ресурсів для бізнесу та забезпечення надійного правового захисту прав підприємців. Досліджено вплив сучасних інформаційних цифрових технологій на відновлення функціонування малого та середнього бізнесу та підвищення його конкурентоспроможності за рахунок впровадження інновацій. Визначено потенційні можливості використання сучасних цифрових програмних інструментів для забезпечення підвищення ефективності та конкурентоспроможності підприємств малого і середнього бізнесу. На основі проведеного аналізу визначено необхідність реалізації комплексних заходів, спрямованих на підтримки діяльності малого та середнього бізнесу в Україні для сприяння відновленню його функціонування після завершення війни, а також важливість розробки та реалізації ефективних макроекономічних політик. Доведено важливість інтенсифікації розвитку малого та середнього бізнесу для забезпечення високих темпів економічного розвитку України. Зазначено, що здійснення таких заходів сприятиме загальній стабілізації та зміцненню національної економіки держави.

Біографії авторів

В.О. Клочковська , Донецький національний університет імені Василя Стуса

кандидат економічних наук, доцент кафедри підприємництва, корпоративної та
просторової економіки

О.В. Клочковський , Донецький національний університет імені Василя Стуса

кандидат економічних наук, доцент кафедри менеджменту та поведінкової економіки

О.С. Трегубов , Донецький національний університет імені Василя Стуса

к.е.н., доцент, завідувач кафедри підприємництва, корпоративної та просторової
економіки

Посилання

Вербівська Л. В. Інвестиційна стратегія соціально-економічного розвитку регіону: зміст і структура. Соціально-економічні дослідження в перехідний період. Інноваційний розвиток економіки. 2007. С. 3–34.

Дзямулич М. І., Шматковська Т. О. Вплив сучасних інформаційних систем і технологій на формування цифрової економіки. Економічний форум. 2022. №2. С. 3–8.

Длігач А. Стан та перспективи МСБ в Україні. Результати дослідження. Економічна правда. URL: https://www.epravda.com.ua/columns/2023/05/1/699634/ (дата звернення 04.06.2023).

Мокій А. І., Небрат В. В., Король М. М., Флейчук М. І. Трансформаційні процеси в Україні в повоєнний період: міждисциплінарні оцінки. Економіка України. 2023. №1. С. 74–88.

Мурована, Т. О. Вітчизняне підприємництво в умовах воєнного стану: основні тенденції та методи підтримки. Економіка та суспільство. 2023. №47.

Хмарська І. А., Кучерява К. Я., Клімова І. О. Особливості післявоєнного відновлення економіки України. Економіка та суспільство. 2022. №42.

Чалюк Ю. О. Срібна економіка: демографічні зміни та економічні можливості. Науковий вісник Полтавського університету економіки і торгівлі. 2023. Випуск 1(107). С. 50–59.

Чалюк Ю. О. Сценарії соціально-економічного розвитку ЄС після BREXIT та COVID. Вчені записки ТНУ імені В. І. Вернадського. Серія: Економіка і управління. 2020. Том 31(70). №4. С. 25-32.

Шматковська, Т. О., Дзямулич, М. І., Стащук, О. В. Особливості моделювання бізнес-процесів в умовах формування цифрової економіки. Економіка та суспільство. 2021. №26.

Deineha, I., Maslov, A., Potryvaieva, N., Verbivska, L., Koliadych, O. Institutional Environment Tools for Small and Medium-Sized Enterprises Development. Estudios de Economia Aplicada. 2021. Vol. 39(3). 4798.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-07-05

Номер

Розділ

Статті