Статистичний аналіз виробництва продукції тваринництва в Україні
DOI:
https://doi.org/10.31558/2307-2318.2024.4.11Ключові слова:
виробництво, продукція тваринництва, м’ясо, яловичина, свинина, м’ясо птиці, статистичний аналіз, кореляційно-регресійний аналіз, коефіцієнт кореляціїАнотація
Стаття присвячена проблемам виробництва продукції тваринництва в Україні. В дослідженні проаналізовано динаміку виробництва продукції тваринництва – молока, м’яса (яловичини, свинини, баранини та м’яса птиці), меду. Виявлено загальну тенденцію до кількісних змін в усіх галузях тваринництва. Суттєве скорочення поголів’я відбулось переважно за рахунок сільськогосподарських підприємств. В той же час, у господарствах населення поголів’я основних видів тварин зменшилось несуттєво. Доведено, що близько двох третин виробництва усього молока та м’яса в Україні сконцентровано переважно в господарствах населення, для яких цей вид діяльності є вагомим джерелом грошових надходжень через реалізацію продукції на міських ринках. Виявлено, що головними причинами різкого зменшення поголів’я у сільськогосподарських підприємствах є критична збитковість виробництва основних видів м’яса та молока, висока вартість кормів, особливо концентрованих, низька частка фуражних культур у зерновому балансі країни, присутність дешевого імпорту на українському ринку, диспаритет цін на сільськогосподарську і промислову продукцію, зменшення державної підтримки галузі тваринництва. Подальше затягування із вирішенням вказаних проблем буде перешкоджати розвитку галузі тваринництва в Україні, знижувати продовольчу безпеку країни, сприяти відставанню вітчизняної галузі від зарубіжних виробників, збільшення дефіциту якісного молока та м’яса на ринку. В процесі дослідження виявлено, що галузь птахівництва протягом аналізованого періоду зазнала досить суттєвих кількісних і якісних змін. Виробництво м’яса птиці сьогодні зосереджено переважно у великих аграрно-промислових компаніях (агрохолдингах), які за рахунок інвестування значних обсягів капіталу організували крупнотехнологічне промислове виробництво з повним циклом – від вирощування птиці до її реалізації. Позитивна кон’юнктура в поєднанні з високою купівельною спроможністю світового ринку стимулює українських виробників до збільшення поголів’я птиці всередині країни. З’ясовано, що зростаючий попит на світовому ринку на мед став однією з причин збільшення виробництва меду в Україні. Після підписання угоди про асоціацію України з країнами ЄС виробництво меду Україні стало повністю експортоорієнтованим.
Посилання
Власов В.І., Ткач Г.В., Духницький Б.В. Оцінка споживання основних харчових продуктів в Україні. Економіка АПК. 2008. №10. С.3-7.
Голян В.А., Шмаров Д.М. Комплексний розвиток переробно-харчових виробництв як альтернатива сировинній спрямованості аграрного сектора. Агросвіт. 2018. №13. С.8-14.
Державна служба статистики: URL: https://www.ukrstat.gov.ua/
Дієсперов В.С. Скотарство як найбільш проблемна галузь тваринництва. Економіка АПК. 2016. №2. С.38-44.
Замлинський В.А. Структурні перетворення галузі тваринництва в контексті глобальної продовольчої безпеки. Економіка АПК. 2019. №4. С.22-28.
Кириленко І.Г., Дем’яненко В.В. Основні тенденції розвитку світового продовольчого ринку та виробництво продовольства в Україні. Економіка АПК. 2018. №9. С.35-45.
Коденська М.Ю., Сегеда С.А. Закономірності розвитку аграрно-промислового виробництва та ефективність його функціонування. Економіка АПК. 2018. №6. С.30-39.
Козак О.А., Грищенко О.Ю. Особливості формування попиту та пропозиції на ринку яловичини. Економіка АПК. 2019. № 7. С.21-31.
Лаврук О.В., Лаврук Н.А. Тваринництво: стан та перспективи розвитку. Агросвіт. 2020. №22. С. 9-15.
Ляховська О.В. Виробництво молока та молочних продуктів в Україні: регіональні аспекти. Агросвіт. 2020. №9. С.93-97.
Мамчур Л.В. Формування організаційно-економічного механізму збалансованого розвитку ринку м’яса та м’ясопродуктів. Економіка АПК. 2017. №8. С.38-47.
Мудрак Р.П., Музика Б.Б. Сировинне забезпечення м’ясопереробної промисловості України: стан та перспективи розвитку. Вісник Приазовського державного технічного університету. Серія : Економічні науки. 2014. Вип. 28. С.44-49.
Мудрак Р. П., Музика Б. Б. Споживання м'яса та м'ясопродуктів в Україні: сучасний стан і перспективи. Економічний часопис-ХХІ. 2015. № 3-4 (2). С. 25-28.
Музика П.М., Минів Р.М., Гірняк К.М. Тенденції розвитку м’ясного тваринництва в контексті забезпечення продовольчої безпеки. Економіка АПК. 2017. №7. С. 15-23.
Подолинський С. Людська праця і її роль у розподілі енергії. Київ: [б.в.], 1997. 104 с.
Румик, І., Галецька, Т., Климчук, О., Ткаленко, С., Дерій, Ж., Сегеда, С. Формалізація впливу екзогенних та ендогенних процесів на фінансову діяльність підприємств агробізнесу. Financial and Credit Activity Problems of Theory and Practice. № 1(54), С.282-294.
Сегеда С. А. Аграрно-продовольча продукція в товарній структурі зовнішньої торгівлі України. Економіка АПК. 2019. № 2. С. 73-83.
Сегеда С. А. Аграрно-продовольче забезпечення населення України. Економіка АПК. 2017. № 10. С. 40-48.
Сегеда С. А. Статистичний аналіз споживання м’яса і м’ясопродуктів в Україні. Економіка АПК. 2020. № 3. С. 36-46.
Сегеда С. А. Тенденції та структура імпорту аграрно-продовольчої продукції. Вісник Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького. Серія Економічні науки. 2019. Вип. 4. С. 172-190.
Сегеда С., Нікітченко С., Маршалок М., Федорук Н., Мазур Т. Шляхи вирішення продовольчої безпеки в умовах прояву економічної кризи. Економічний аналіз. 2024. Випуск 34. №3. С.222-231.
Сегеда С.А. Аграрно-продуктове виробництво України: монографія. Вінниця: Видавництво ТОВ «Меркьюрі-Поділля», 2020. – 672 с.
Seheda S., Datsenko G., Otkalenko O., Musil P. The agrarian food consumption in Ukraine and its association with socio-demographic indicators of human development. Economic Annals-XXI. 2019. #1-2 (175). pp. 45-52.
Тивончук С.В., Тивончук Я.О., Павлоцька Т.П. Розвиток ринку виробництва молока в Україні в контексті євроінтеграційних процесів. Економіка АПК. 2017. №4. С.25-31.
Шубравська О.В. Розвиток агропродовольчого виробництва України: завдання і виклики. Економіка АПК. 2016. №4. С.5-12.