Statistical analysis of production of livestock products of Ukraine
DOI:
https://doi.org/10.31558/2307-2318.2024.4.11Keywords:
production, livestock products, meat, beef, pork, poultry, statistical analysis, correlation-regression analysis, correlation coefficientAbstract
The article is devoted to the problems of livestock production in Ukraine. The study analysed the dynamics of livestock production – milk, meat (beef, pork, lamb and poultry), honey. A general trend towards quantitative changes in all branches of livestock farming was revealed. A significant reduction in livestock numbers occurred mainly at the expense of agricultural enterprises. At the same time, the livestock numbers of the main animal species decreased insignificantly in households. It is proved that about two-thirds of all milk and meat production in Ukraine is concentrated mainly in households, for which this type of activity is a significant source of income through the sale of products in urban markets. It was found that the main reasons for the sharp decrease in livestock in agricultural enterprises are the critical unprofitability of the production of the main types of meat and milk, the high cost of feed, especially concentrated, the low share of fodder crops in the country's grain balance, the presence of cheap imports on the Ukrainian market, the disparity in prices for agricultural and industrial products, and the reduction of state support for the livestock industry. Further delay in solving these problems will hinder the development of the livestock industry in Ukraine, reduce the country's food security, contribute to the lag of the domestic industry from foreign producers, and increase the deficit of high-quality milk and meat on the market. The study revealed that the poultry industry has undergone quite significant quantitative and qualitative changes during the analysed period. Poultry production today is concentrated mainly in large agro-industrial companies (agroholdings), which, by investing significant amounts of capital, have organized large-scale industrial production with a full cycle - from poultry farming to its sale. The positive situation combined with the high purchasing power of the world market stimulates Ukrainian producers to increase the number of poultry in the country. It was found that the growing demand for honey on the world market was one of the reasons for the increase in honey production in Ukraine. After the signing of the Association Agreement between Ukraine and the EU countries, honey production in Ukraine became completely export-oriented.
References
Власов В.І., Ткач Г.В., Духницький Б.В. Оцінка споживання основних харчових продуктів в Україні. Економіка АПК. 2008. №10. С.3-7.
Голян В.А., Шмаров Д.М. Комплексний розвиток переробно-харчових виробництв як альтернатива сировинній спрямованості аграрного сектора. Агросвіт. 2018. №13. С.8-14.
Державна служба статистики: URL: https://www.ukrstat.gov.ua/
Дієсперов В.С. Скотарство як найбільш проблемна галузь тваринництва. Економіка АПК. 2016. №2. С.38-44.
Замлинський В.А. Структурні перетворення галузі тваринництва в контексті глобальної продовольчої безпеки. Економіка АПК. 2019. №4. С.22-28.
Кириленко І.Г., Дем’яненко В.В. Основні тенденції розвитку світового продовольчого ринку та виробництво продовольства в Україні. Економіка АПК. 2018. №9. С.35-45.
Коденська М.Ю., Сегеда С.А. Закономірності розвитку аграрно-промислового виробництва та ефективність його функціонування. Економіка АПК. 2018. №6. С.30-39.
Козак О.А., Грищенко О.Ю. Особливості формування попиту та пропозиції на ринку яловичини. Економіка АПК. 2019. № 7. С.21-31.
Лаврук О.В., Лаврук Н.А. Тваринництво: стан та перспективи розвитку. Агросвіт. 2020. №22. С. 9-15.
Ляховська О.В. Виробництво молока та молочних продуктів в Україні: регіональні аспекти. Агросвіт. 2020. №9. С.93-97.
Мамчур Л.В. Формування організаційно-економічного механізму збалансованого розвитку ринку м’яса та м’ясопродуктів. Економіка АПК. 2017. №8. С.38-47.
Мудрак Р.П., Музика Б.Б. Сировинне забезпечення м’ясопереробної промисловості України: стан та перспективи розвитку. Вісник Приазовського державного технічного університету. Серія : Економічні науки. 2014. Вип. 28. С.44-49.
Мудрак Р. П., Музика Б. Б. Споживання м'яса та м'ясопродуктів в Україні: сучасний стан і перспективи. Економічний часопис-ХХІ. 2015. № 3-4 (2). С. 25-28.
Музика П.М., Минів Р.М., Гірняк К.М. Тенденції розвитку м’ясного тваринництва в контексті забезпечення продовольчої безпеки. Економіка АПК. 2017. №7. С. 15-23.
Подолинський С. Людська праця і її роль у розподілі енергії. Київ: [б.в.], 1997. 104 с.
Румик, І., Галецька, Т., Климчук, О., Ткаленко, С., Дерій, Ж., Сегеда, С. Формалізація впливу екзогенних та ендогенних процесів на фінансову діяльність підприємств агробізнесу. Financial and Credit Activity Problems of Theory and Practice. № 1(54), С.282-294.
Сегеда С. А. Аграрно-продовольча продукція в товарній структурі зовнішньої торгівлі України. Економіка АПК. 2019. № 2. С. 73-83.
Сегеда С. А. Аграрно-продовольче забезпечення населення України. Економіка АПК. 2017. № 10. С. 40-48.
Сегеда С. А. Статистичний аналіз споживання м’яса і м’ясопродуктів в Україні. Економіка АПК. 2020. № 3. С. 36-46.
Сегеда С. А. Тенденції та структура імпорту аграрно-продовольчої продукції. Вісник Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького. Серія Економічні науки. 2019. Вип. 4. С. 172-190.
Сегеда С., Нікітченко С., Маршалок М., Федорук Н., Мазур Т. Шляхи вирішення продовольчої безпеки в умовах прояву економічної кризи. Економічний аналіз. 2024. Випуск 34. №3. С.222-231.
Сегеда С.А. Аграрно-продуктове виробництво України: монографія. Вінниця: Видавництво ТОВ «Меркьюрі-Поділля», 2020. – 672 с.
Seheda S., Datsenko G., Otkalenko O., Musil P. The agrarian food consumption in Ukraine and its association with socio-demographic indicators of human development. Economic Annals-XXI. 2019. #1-2 (175). pp. 45-52.
Тивончук С.В., Тивончук Я.О., Павлоцька Т.П. Розвиток ринку виробництва молока в Україні в контексті євроінтеграційних процесів. Економіка АПК. 2017. №4. С.25-31.
Шубравська О.В. Розвиток агропродовольчого виробництва України: завдання і виклики. Економіка АПК. 2016. №4. С.5-12.