Вплив геополітичної нестабільності на міжнародні інвестиційні потоки

Автор(и)

  • М. В. Савченко Донецький національний університет імені Василя Стуса
  • В. А. Порохня Школа англійської мови «Flash»

DOI:

https://doi.org/10.31558/2307-2318.2024.1.9

Ключові слова:

прямі іноземні інвестиції, геополітична нестабільність, інвестиційний потік, війна, інвестиційний клімат

Анотація

У статті визначено сучасний вплив геополітичної нестабільності на міжнародні інвестиційні потоки. Завдяки аналізу матеріалів, основним особливостям та тенденціям, проаналізований стан цих процесів, визначені можливі наслідки в майбутньому та перспективи.
У першу чергу, геополітичні ризики, такі як війна, санкції та торговельні війни, призводять до волатильності на фінансових ринках, зниження кредитного рейтингу країн та зростання ризиків для інвесторів. Геополітична напруженість як наслідок, обмежує рух капіталу та платежів, що може призвести до фрагментації світового фінансового ринку. Інвестори стають більш обережними та менш охочими вкладати кошти в країни з високим рівнем геополітичного ризику.
Другим аспектом є повномасштабне вторгнення росії до України є головним прикладом загостренням геополітичної ситуації у світі. Враховано вплив війни на потік прямих іноземних інвестицій, адже вона суттєво вплинула на фінансову систему. Внаслідок економічного спаду доходи державного та місцевих бюджетів зменшуються, а видатки на оборону зростають. Економічне відновлення вимагає фінансування, яке може бути забезпечене шляхом кредитування бізнесу комерційними банками або залучення капіталу через розвинені ринки капіталу в Україні.
Аналізуючи ці процеси та завдяки проведеному аналізу було визначено низку причин зниження потоку прямих іноземних інвестицій, сформульовано можливі наслідки в майбутньому та визначено заходи, які допоможуть уникнути негативних наслідків та стабілізувати світову інвестиційну діяльність.

Біографії авторів

М. В. Савченко , Донецький національний університет імені Василя Стуса

д.е.н., професор, завідувач кафедри міжнародних економічних відносин

В. А. Порохня , Школа англійської мови «Flash»

PR-менеджер

Посилання

Sheikh U. A., Asadi M., Roubaud D., HammoudehS.(2024). Global uncertainties and Australian financial markets: Quantiletime-frequencyconnectedness. InternationalReviewofFinancialAnalysis. Volume 92.URL: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1057521924000309.

FiorilloP., MelesA., PellegrinoL. R., VerdolivaV.(2024).Geopoliticalriskandstockpricecrashrisk: The mitigating role of ESG performance. JournalofInternationalFinancialMarkets, Institutionsand Money. Volume91. URL: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S105752192300474X.

FengCh., HanL., VigneS., XuY.(2023).Geopolitical risk and the dynamics of international capital flows. JournalofInternationalFinancialMarkets, Institutionsand Money. Volume 82.URL: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1042443122001652.

Касянок К.Г. Міжнародні інвестиційні потоки в умовах глобальних фінансових дисбалансів. Економіка і суспільство. 2016. Випуск №3. С. 30-36.

Федорчук О.С., Чернова О.В. Міжнародні інвестиційні потоки: сучасний стан та тенденції розвитку. Глобальні та національні проблеми економіки. Електронне наукове фахове видання. 2015. Випуск 8. С. 90-93.

Шевченко Л. В. Фактори впливу на іноземне інвестування в економіку України: підходи до класифікації.Вісник Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна серія «Економічна». 2021. Випуск 100.С. 57–65.

Звіт Світового банку про «Управління державними інвестиціями звіт про діагностичне оцінювання». URL: https://documents1.worldbank.org/

InternationalMonetaryFund. Global Financial Stability Report, April 2023 - Chapter 3: GeopoliticsandFinancialFragmentation: implicationsformacro-financialstability. URL: https://www.imf.org/

ЮНКТАД. Світовий інвестиційний звіт за 2023 рік. URL: https://unctad.org/publication/world-investment-report-2023

Національний банку України. URL: https://bank.gov.ua/

ЮНКТАД. Конференція ООН з торгівлі та розвитку. URL:https://unctadstat.unctad.org/EN/

TheFinancialStabilityImplicationsoftheWarinUkraine. URL: https://www.elibrary.imf.org/

Міністерство економіки України. Інвестиційна діяльність в Україні. URL: https://www.me.gov.ua/

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-06-14

Номер

Розділ

Статті