Розвиток світового ринку нафти та нафтопродуктів в умовах військової агресії росії проти України

Автор(и)

  • М. В. Савченко Донецький національний університет імені Василя Стуса
  • І.В. Біла МКП-ІТА «ВІТА»

DOI:

https://doi.org/10.31558/2307-2318.2023.2.3

Ключові слова:

ринок нафти та нафтопродуктів; світові тенденції; війна; імпорт; експорт; ОПЕК

Анотація

В статті розглянуто економічні наслідки російського вторгнення в Україну, досліджуючи обсяги світової торгівлі та ціни на нафтопродукти. Проаналізовано тенденції розвитку та умови торгівлі, динаміку світової ціни на нафту. Надано прогнозні оцінки розвитку світового ринку нафтопродуктів.
Виокремлено проблеми та перспективи формування світового ринку нафтопродуктів. Обгрунтовано, що війна, яку росія розв’язала проти України, має глобальні наслідки для національних економік країн світу. Серед наслідків, які найбільше відчувають європейці, є зростання цін на енергоносії.
Визначено, що потягом багатьох років росія була найбільшим постачальником вугілля, нафти та газу в Європу. Авторами встановлено, що війна призвела до зростання цін, оскільки росія припинила постачання газу деяким державам-членам, що змусило Європу шукати резерви і змусило європейців платити більше за бензин і опалення домогосподарств. Високі ціни на енергоносії також є викликом для промисловості, яка споживає великі обсяги російського газу.
Російське вторгнення в Україну стало серйозним потрясінням для товарних ринків. Ринок нафти та нафторесурсів не став винятком. Ціни різко зросли на всі енергетичні товари та деякі продовольчі товари. Це, у свою чергу, викликало занепокоєння щодо енергетичної та продовольчої безпеки.

У відповідь на підвищення цін політики часто намагаються полегшити потреби споживачів через субсидії чи зниження податків; однак, як правило, це неефективні засоби правового захисту та можуть посилити дефіцит поставок. Минулі шоки цін на сировинні товари спричинили реакцію політики та ринку, що призвело до збільшення джерел постачання та, у випадку шоків цін на нафту, до більшої ефективності споживання та відходу від нафти. Згодом недавній стрибок цін, швидше за все, знову стимулюватиме більш ефективне споживання енергії та швидший відхід від викопного палива, особливо якщо його підтримають відповідні політичні заходи.

Біографії авторів

М. В. Савченко , Донецький національний університет імені Василя Стуса

д.е.н., професор, завідувач кафедри міжнародних економічних відносин

І.В. Біла , МКП-ІТА «ВІТА»

контент-менеджер

Посилання

Гальчинський Л.Ю., Веременко І.А. Факторний аналіз формування цін на світовому ринку нафти. Економічний вісник НТУУ «КПІ». 2009. № 6. С. 421-425.

Когут О.І. Економічний аналіз монополізації світового ринку нафти: автореф. дис. на здоб. наук. ступеня ... 08.00.02 «Світове господарство і міжнародні економічні відносини». Львів: ЛНУ, 2015. 24 с.

Подолець Р.З., Енергетичне моделювання: іноземний досвід та напрями перспективних досліджень в Україні. Економіко-математичні методи і моделі прогнозування. URL: http://dspace.nbuv.gov.ua/dspace/bitstream/handle/123456789/19804/09-- Podolec.pdf?sequence=1

Луцишин З.O., Дікарєвю О.І. Фінансові стратегії на світовому енергетичному ринку. Світ фінансів. 2009. № 3. С. 40-55.

Twin A. The world's 10 biggest oil exporters. Investopedia. URL: https://www.investopedia.com/articles/company-insights/082316/worlds-top-10-oil-exporters.asp (date of access: 29.04.2023).

OPEC. URL: https://www.opec.org/opec_web/en/index.htm (дата звернення: 01.05.2023).

Євросоюз заборонив нафтопродукти з РФ: як це вдарить по доходах Кремля та що буде з цінами в Україні? Економічна правда. URL: https://www.epravda.com.ua/publications/2023/02/6/696758/ (дата звернення: 19.03.2023).

Liang A., Thomas D. Ukraine war: Oil prices fall back after cap on Russian crude kicks in. BBC News. URL: https://www.bbc.com/news/business-63855030 (date of access: 19.03.2023).

Kolaczkowski M. How does the war in Ukraine affect oil prices? World Economic Forum. URL: https://www.weforum.org/agenda/2022/03/how-does-the-war-in-ukraine-affect-oil-prices/.

Фінансування Європою війни Путіна: імпорт викопного палива з Росії за перші 100 днів після вторгнення. CREA. URL: https://energyandcleanair.org/wp/wp-content/uploads/2022/06/100днів_2.pdf (дата звернення: 01.05.2023).

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-08-16

Номер

Розділ

Статті