The main types of risks and their impact on the competitiveness of dairy enterprises

Authors

  • I. Yevsieieva Національний університет харчових технологій
  • V. Moskalenko Національний університет харчових технологій

Keywords:

risks, risk factors, risk-management, milk quality, dairy products, competitive dairy enterprises

Abstract

The article proves that most economic decisions are taken by entrepreneurs under uncertainty and risk due to the lack of information, high competition, changes in the environment, and sometimes even with incorrect action of managers. It is considered the necessity to take into account sectoral factor, because the level of risk, types of risks and their influence depend precisely on industry factors and business features. The article examines risk factors of domestic milk processing enterprises. The authors identified a set of economic risks that most significantly affect the operation of dairy enterprises. Resource and manufactural risks as well as risks in the marketing activity are analyzed. The necessity of risk assessment, forecasting and managing is proved. All these measures give us an opportunity to be competitive and offer high-quality dairy products to the customers.

Author Biographies

I. Yevsieieva, Національний університет харчових технологій

к.е.н., доцент кафедри менеджменту

V. Moskalenko, Національний університет харчових технологій

к.е.н., доцент кафедри менеджменту

References

Сулим М.В. Обґрунтування господарських рішень та оцінювання ризиків: Підручник для студ. вищ. навч. закладів / М.В. Сулим, О.С. Пенцак. – Львів: «Новий Світ – 2000», 2012. – 330 с.

Гуменник В.І. Менеджмент організацій: навч. посіб. / В.І. Гуменник, Ю.С. Копчак, О.С. Кондур. – К.: Знання, 2012. – 503 с.

Донець Л.І. Обґрунтування господарських рішень та оцінювання ризиків. Навч. посіб. / Л.І. Донець, О.В. Шепеленко, С.М. Баранцева та ін. – К.: Центр учбової літератури, 2012. – 472 с.

Системне забезпечення конкурентоспроможності підприємств м'ясної і молочної промисловості України: Монографія. / Т.Л. Мостенська, О.І. Драган, І.В. Суха / Національний ун-т харчових технологій. – Київ, 2010. – 268 с.

Молочные берега // Food UA Продукты Украины. – 2014. – № 1(53). – С. 16–20.

Тенденції ринку молока та молочних продуктів за підсумками 2014 року // Продукты & Ингредиенты. – 2015. – № 1-2(120-121). – С. 40–41.

Иванов А. В. Настольная книга маркетолога. / А. В. Іванов. – СПб.: Питер, 2004. – 256 с.

Кисломолочные продукты в Украине (рынок, упаковка, тенденции) // Упаковка. – 2014. – № 5 – С. 22–25.

Issue

Section

Articles