Концептуальна стратегія розвитку підприємництва в умовах трудоресурсної волатильності

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.31558/2307-2318.2024.1.5

Ключові слова:

демографія, ринок праці, трудоресурсна волатильність, бідність, соціальне підприємництво

Анотація

За останні десятиліття демографічна криза та інтенсивні міграційні рухи в Україні суттєво вплинули на структуру та динаміку розвитку ринку праці. Надходження та відтік робочих сил, зміни в віковій та кваліфікаційній структурі населення ставлять перед суспільством та бізнесом нові виклики. Стаття розглядає проблему управління трудовими ресурсами в умовах трудоресурсної волатильності на ринку праці з пропозицією сценарію розвитку підприємництва, з врахуванням волатильність трудових ресурсів. У статті визначають ключові фактори, що впливають на трудову волатильність та розробляють стратегії, спрямовані на забезпечення сталого розвитку підприємств у таких умовах. Стаття включає в себе аналіз сучасних тенденцій на ринку праці, визначення факторів та причин трудової волатильності, а також розгляд концепцій та стратегій, що сприяють адаптації підприємств до змін в умовах робочої сили. Автори пропонують практичні рекомендації для підприємств щодо впровадження концептуальних стратегій розвитку, спрямованих на оптимізацію використання та управління трудовими ресурсами в умовах їхньої невпевненості.

Біографії авторів

О.В. Кленін , ДВНЗ Приазовський державно технічний університет, Маріуполь

доктор економічних наук, професор кафедри економічної теорії та підприємництва

С.О. Міщенко , ДВНЗ Приазовський державно технічний університет, Маріуполь

кандидат економічних наук, доцент кафедри економічної теорії та підприємництва

Посилання

Колісніченко П.Т. Стан і тенденції розвитку малого та середнього підприємництва в Україні URL:https://economyandsociety.in.ua/journals/11_ukr/13.pdf (дата звернення: 25.03.2024)

Науменко Н.С., Грабко О.І. Мале та середне підприємництво в Україні та ЄС: аналіз і порівняльна характеристика. URL: http://www.vestnik-econom.mgu.od.ua/index.php/51-2021 (дата звернення: 25.03.2024)

Омельяненко Т. В., Короткова К. О.Розвиток малого підприємництва та малого бізнесу в Україні: чинники та актуальнітенденціїURL: http://www.economy.nayka.com.ua/?op=1&z=7584 (дата звернення: 25.03.2024).

Офіційний сайт Державної служби статистики України: веб-сайт: URL: http://www.ukrstat.gov.ua/ (дата звернення: 25.03.2024).

Офіційний сайт Міністерства фінансів України: веб-сайт: URL: https://index.minfin.com.ua/ua/labour/unemploy/ (дата звернення: 25.03.2024).

Чуприна Л.В., Юзовицька С.А. Світовий досвід розвитку малого підприємництва та його використання в Україні. URL: http://www.market-infr.od.ua/journals/2019/32_2019_ukr/41.pdf (дата звернення: 25.03.2024).

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-06-14

Номер

Розділ

Статті