Огляд сучасних моделей матеріальної мотивації персоналу у зарубіжних країнах

Автор(и)

  • О.А. Дороніна Донецький національний університет імені Василя Стуса
  • Д.С. Польгуль Донецький національний університет імені Василя Стуса

DOI:

https://doi.org/10.31558/2307-2318.2021.1.18

Ключові слова:

мотивація персоналу; матеріальна мотивація; заробітна плата; бонуси; винагорода

Анотація

В статті обгрунтовано вивчення успішного досвіду зарубіжних компаній щодо мотивування персоналу задля його подальшої імплементації при проєктуванні сучасних мотиваційних моделей в українських компаніях. На основі узагальнення наукових праць за тематикою дослідження та опрацювання офіційних сайтів провідних компаній світу складено порівняльна характеристику восьми зарубіжних моделей мотивації персоналу. Типологізацію моделей здійснено за такими параметрами: індивідуалізація мотивації, рівень втручання держави,  основні ознаки та можливість адаптації в Україні. Встановлено, що найшвидше до умов господарювання в Україні можуть бути адаптовані три моделі мотивації персоналу: американська, французька та модель, яка сформована у Велікобританії, а мотиваційні елементи інших моделей можуть впроваджуватися в окремих видах економічної діяльності та задля забезпечення мотивованості окремих категорій персоналу.

Біографії авторів

О.А. Дороніна , Донецький національний університет імені Василя Стуса

д.е.н., професор, завідувач кафедри менеджменту та поведінкової економіки

Д.С. Польгуль , Донецький національний університет імені Василя Стуса

аспірант

Посилання

Биба В.В., Теницька Н.Б. Світовий досвід мотивації працівників та можливості його адаптації до умов підприємств України. Економіка і суспільство. Випуск № 10, 2017. С. 166-171.

Гаєвая О.В. Окремі питання регулювання оплати праці за кордоном та в Україні. Проблеми законності, (134), 2016. С. 103–111.

Лазоренко Т. В., Місяйло О. В. Міжнародний досвід мотивації праці та можливості його застосування в Україні. Науковий вісник Ужгородського національного університету. Випуск 22, частина 2 , 2018. С.67-71.

Рибалко О., Етибарян А. Застосування різних систем оплати праці в зарубіжних країнах та можливості їх використання в Україні. Науковий вісник МНУ імені в. О. Сухомлинського. Економічні науки.№ 1 (12), 2019. С.44-48.

Eurostat. URL: https://ec.europa.eu/eurostat

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-08-06

Номер

Розділ

Статті