Трансформація стратегічних імперативів управління персоналом в умовах пандемії COVID-19

Автор(и)

  • І.В. Панченко Донецький національний університет імені Василя Стуса
  • Г.В. Середа Донецький національний університет імені Василя Стуса

DOI:

https://doi.org/10.31558/2307-2318.2020.4.8

Ключові слова:

управління персоналом; стратегічні імперативи; трансформація; пандемія; персонал організації; HR-стратегія; організація праці

Анотація

У статті досліджено особливості трансформації стратегічних імперативів управління персоналом в компаніях в умовах пандемії. Закцентовано увагу на тому, що пандемія та пов’язана з нею економічна криза вимагають від власників компаній використання дієвих інструментів подолання негативних наслідків та пристосування до теперішніх умов існування на ринку, а також збереження головного ресурсу компанії – персоналу. Доведено, що у сучасних реаліях значною перевагою для компаній у конкурентній боротьбі за виживання можуть стати правильно встановлені стратегічні імперативи управління персоналом, що враховують зміни у внутрішньому та зовнішньому середовищі організації, на ринку праці, в економіці та суспільстві в цілому. Встановлено, що ключовими напрямами, на які керівництву компанії доцільно звертати увагу при формуванні HR-стратегії, є: створення відчуття приналежності персоналу організації; забезпечення ефективної взаємодії людей і технологій; поширення системи накопичення знань та використання штучного інтелекту; забезпечення сприятливих умов для вирішення етичних проблем; створення комфортного середовища задля добробуту працівників; сприяння зменшенню розбіжностей між різними поколіннями працівників; формування системи розвитку персоналу та пристосування до змін; імплементація стратегії винагороди з фокусом на людину. Отримані результати пропонується використовувати для подальшого детального та системного вивчення впливу пандемії на трансформацію стратегічних імперативів управління персоналом в контексті глобальних змін трудових відносин.

Біографії авторів

І.В. Панченко , Донецький національний університет імені Василя Стуса

кандидат економічних наук, доцент

Г.В. Середа , Донецький національний університет імені Василя Стуса

кандидат економічних наук, доцент

Посилання

Як пандемія COVID-19 змінила ринок праці в Україні. URL: https://www.ukrinform.ua/rubric-society/3104312-ak-pandemia-covid19-zminila-rinok-praci-v-ukraini.html.

Корнієнко Я. Ринок праці у 2020: попит на гуманітаріїв і пенсіонерів, штатний психолог, Siri та моніторинг працівників. URL: https://www.epravda.com.ua/publications/2020/01/15/655668/.

Бойченко О., Тимченко Н. Повернення до роботи в нових умовах. URL: https://www2.deloitte.com/ua/uk/pages/human-capital/articles/hc-trends-covid-19.html.

Який він – роботодавець мрії 2020? Топ-9 HR-тренди в епоху пандемії. URL: https://www2.deloitte.com/ua/uk/pages/press-room/press-release/2020/hr-pandemic-trends.html.

Як зменшити вплив пандемії на співробітників: інструкція управлінця. URL: https://www2.deloitte.com/ua/uk/pages/human-capital/articles/impact-of-covid-19.html.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-06-08

Номер

Розділ

Статті