Стратегічні напрями удосконалення системи освіти в контексті підвищення конкурентоспроможності робочої сили на ринку праці

Автор(и)

  • В.І. Страшко Вищий навчальний заклад Укоопспілки «Полтавський університет економіки і торгівлі»

DOI:

https://doi.org/10.31558/2307-2318.2023.1.17

Ключові слова:

конкурентоспроможність робочої сили; ринок праці; регулювання ринку праці; стратегічні напрями; система освіти; якість освіти; реформування

Анотація

У статті визначено стратегічні напрями удосконалення системи освіти в контексті підвищення конкурентоспроможності робочої сили на ринку праці. Розроблено науково-методичні засади визначення стратегічних напрямів удосконалення системи освіти в контексті підвищення конкурентоспроможності робочої сили на ринку праці. Запропоновано алгоритм визначення стратегічних напрямів удосконалення системи освіти, що складається з наступних етапів: аналіз стану, тенденцій та особливостей системи освіти та її відповідності потребам ринку праці; ідентифікація проблем та визначення переваг поточного стану системи освіти; формування стратегічного бачення та пріоритетів розвитку, завдань і заходів удосконалення системи освіти; визначення суб’єктів, методів та ресурсного забезпечення розробки стратегічних напрямів удосконалення системи освіти; розробка плану заходів з реалізації стратегічних напрямів удосконалення системи освіти та інших інструментів їх реалізації; аналіз загроз, можливостей та контроль за реалізацією стратегічних напрямів; моніторинг, аналіз та оцінювання результативності реалізації стратегічних напрямів удосконалення системи освіти; визначення ефективності реалізації стратегічних напрямів та їх коригування у разі необхідності внесення змін.

Біографія автора

В.І. Страшко , Вищий навчальний заклад Укоопспілки «Полтавський університет економіки і торгівлі»

аспірант

Посилання

Безтелесна Л. Механізми взаємодії роботодавців та вищих навчальних закладів в системі безперервної освіти. Нова педагогічна думка. 2013. № 1.2. С. 174-177.

Ільїч Л. М. Взаємодія ринків праці та освіти: сутність, характерні риси та модель функціонування. Економіка та держава. 2017. № 4. С. 69-74.

Ільїч Л. М., Кримова М.О. Світова практика взаємодії суб’єктів ринків праці та освіти у системі забезпечення продуктивної зайнятості молоді. Вісник Донецького національного університету. Серія В: економіка і право. 2014. Вип. 2. С. 39-42.

Кримова М. О. Оцінка конкурентоспроможності молодих фахівців з економічною освітою на ринку праці України. Демографія та соціальна економіка. 2015. № 2. С. 53-64.

Лісогор Л. С. Освітні чинники забезпечення інноваційного людського розвитку. Науковий вісник Полтавського університету споживчої кооперації України. 2008. №3 (30). С. 421-424.

Шаульська Л. В. Проблеми та можливості активізації освітнього потенціалу у становленні соціальної відповідальності в Україні. Діагностика стану та перспектив розвитку соціальної відповідальності в Україні (експертні оцінки): монографія / О.Ф. Новікова, М.Є. Дейч, О.В. Панькова та ін. Донецьк: ІЕП НАН України, 2013. С.100-110.

Якимова Н. С., Панченко І.В. Забезпечення відповідності освітнього потенціалу потребам економіки в умовах підвищення ефективності державної соціальної політики. Економіка і організація управління. 2018. №1 (29). С. 132–139.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-07-06

Номер

Розділ

Статті