Сучасний стан криптовалюти на глобальній економічній арені та її перспективи розвитку в Україні та світі.

Автор(и)

  • M. Savchenko Донецький національний університет імені Василя Стуса
  • V. Korolenko Донецький національний університет імені Василя Стуса
  • O. Poroshyna Донецький національний університет імені Василя Стуса

DOI:

https://doi.org/10.31558/2307-2318.2019.4.5

Ключові слова:

цифрова валюта, криптовалюта, Bitcoin, Еthereum, Ripple, віртуальна валюта, платіжний інструмент

Анотація

У статті досліджуються новації в грошовій сфері, а саме поява нової, сучасної форми грошей – цифрової валюти. Визначено форми даної валюти, а саме електронні та віртуальні гроші. Проаналізовано динаміку розвитку найпершої та нині найдорожчої криптовалюти – Bitcoin. Зазначено загальний стан використання криптовалюти в світі. Також виділені переваги та недоліки використання цифрової валюти. Висвітлено топ-10 криптовалют в світі на 2019 рік, серед яких з найбільшою ринковою капіталізацією є Bitcoin, Ethereum, Ripple. Виявлено залежність від рівня економічного розвитку країни та ступеня впровадження криптовалюти. Вивчено світовий законодавчий досвід в питанні регулювання сфери обігу криптовалют і особливості оподаткування, можливість застосування його в українському законодавстві щодо легалізації криптовалюти і мінімізації ризиків в процесі використання. Перелічено компанії в Україні, в яких можна розраховуватись в Bitcoin. Розглядаються перспективи поширення та подальшого розвитку криптовалют в Україні та на світовій арені. Відзначено, що за умови удосконалення грошової технології, її правильного законодавчого регулювання та покращення інфраструктури даний фінансовий інструмент займе важливе місце в повсякденному житті людей.

Біографії авторів

M. Savchenko, Донецький національний університет імені Василя Стуса

д.е.н., доцент, професор кафедри міжнародних економічних відносин

V. Korolenko, Донецький національний університет імені Василя Стуса

магістрант

O. Poroshyna, Донецький національний університет імені Василя Стуса

магістрант

Посилання

Blockchain Luxembourg S.A. URL: https://www.blockchain.com/prices.

Buy Bitcoin Worldwide. URL: https://www.buybitcoinworldwide.com/price.

Семеген І. Б., Дребот Н. П. Місце i роль криптовалюти у світовій економіці. Економіка та управління національним господарством. 2018. Вип. 2. С. 36–39.

Москальов А. А., Попова Е. М. Криптовалюта на сучасній економічній арені та перспективи розвитку bitcoin, ethereum, ripple. Молодий вчений. 2018. №3. С. 680–684.

Урбанович В. А., Яковишина Н. А. Криптовалюта в Україні та в світі: стан, регулювання і перспективи розвитку. Молодий вчений. 2018. № 5 (1). С. 334-337.

Зозуля Н. Криптовалюта в Україні та світі: регулювання, правовий статус та оподаткування. Українське право. 2018. URL: https://ukrainepravo.com/scientific-thought/legal_analyst/kryptovalyuta-v-ukrayini-ta-sviti-regulyuvannya-pravovyy-status-ta-opodatkuvannya.

Top 100 Cryptocurrencies by Market Capitalization. СoinМarketСap. 2019. URL: https://coinmarketcap.com.

Global Ledger: Mapping Bitcoin & Blockchain Startups Around The World. CB INSIGHTS. URL: https://www.cbinsights.com/research/bitcoin-blockchain-startup-global-map.

Васильчак С. В., Куницька-Іляш М. В., Дубина М. П. Використання криптовалют в сучасних економічних системах України: перспективи та ризики. Науковий вісник Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій імені С. З. Ґжицького. Серія: Економічні науки. 2017. Т. 19, № 76. С. 19-25.

Україна – у топ-10 країн за кількістю користувачів крипто валютами. URL: https://galinfo.com.ua/news/ukraina__u_top10_krain_za_kilkistyu_korystuvachiv_kryptovaly utamy_288287.html.

Жувагіна І. О., Замарайкін О. В., Будна Т. С. Bitcoin: українські реалії використання криптовалют в сучасних економічних системах. Економіка та держава. 2018. № 6. С. 97-100.

Где потратить биткоин в Украине. Минфин. URL: https://minfin.com.ua/2017/11/22/31073133/

Мейш А. В., Гавриш Р. О. Криптовалюта bitkoin як можлива світова валюта. Вісник Хмельницького національного університету. Економічні науки. 2018. № 5(1). C. 254-257.

##submission.downloads##

Номер

Розділ

Статті