Можливості використання європейського досвіду протидії корупції в Україні.

Автор(и)

  • L. Sytnyk Донецький національний університет, м. Вінниця

Анотація

У статті розглянуто основні положення Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції», зміст і склади корупційних адміністративних правопорушень і злочинів за чинною правовою базою в Україні та європейських країнах, де до складу корупційних злочинів належать заступництво, нелегальна торгівля зброєю, зловживання нагородами, обмеження конкуренції під час тендерів та конкурсів, продаж і купівля посади і є спеціальні підрозділи протидії корупції у МВС, прокуратури, митної служби, податкової адміністрації. Виявлено вплив корупції на проведення територіальної реформи; прояви корупції в органах виконавчої влади і місцевого самоврядування при вирішенні земельних питань.

Проаналізовано особливості антикорупційного законодавства і заходи протидії корупції в європейських країнах (Великобританії, Франції, Німеччині, Фінляндії, Данії). Їх запровадження дозволятиме ефективно запобігати вчиненню корупційних дій посадовими особами в Україні. Серед видів відповідальності виділено кримінальну, адміністративну, цивільну, дисциплінарну, навіть у випадку, коли хабарник не здійснив діянь, за які отримав хабар, і незалежно від мотивів.

Біографія автора

L. Sytnyk, Донецький національний університет, м. Вінниця

д.е.н., професор кафедри менеджменту

Посилання

Большая советская энциклопедия. – М. «Советская энциклопедия». – 1973. – т. 13. – с. 634.

Про засади запобігання і протидії корупції. Закон України від 7 квітня 2011 р. № 3206 – VI.

Про боротьбу з корупцією. Закон України від 5 жовтня 1995 р. № 356/95 – ВР.

Кодекс України про адміністративні правопорушення від 7 грудня 1984 р. № 8073 – Х.

Кримінальний кодекс України від 5 квітня 2001 р., №2341 – ІІІ.

Банчук О. Запобігання і протидія корупції в органах місцевого самоврядування. Практичний посібник / О. Банчук: Швейцарсько-український проект «Підтримка децентралізації в Україні. – DESPRO». – К.: ТОВ «Софія А». – 2012. – 88 с.

Про прийняття за основу проекту Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розширення повноважень органів місцевого самоврядування з управління земельними ресурсами та посилення державного контролю за використанням і охороною земель. Постанова ВРУ. Відомості Верховної Ради (ВВР), 2016, № 19, ст.225.

##submission.downloads##

Номер

Розділ

Статті