Наслідки та виклики введення безвізового режиму з ЄС для туристичної індустрії України.

Автор(и)

  • А. Romanova Чернігівський національний технологічний університет

Ключові слова:

безвізовий режим, євроінтеграція, Україна, Європейський союз, виїзний туризм, туристична індустрія

Анотація

У статті запропоновано методику обрахунку реального ефекту від запровадження безвізового режиму у контексті виїзного туризму. Обраховано показник реального ефекту безвізу. Наведено основні причини низького ефекту від введення безвізового режиму, а саме: низькі статки широкого загалу українців, девальвація гривні; монополія на ринку виготовлення закордонних біометричних паспортів; симетрична лібералізація в’їзного режиму з Туреччиною. Сформульовано особливості функціонування безвізового режиму в Україні: незначний реальний ефект введення безвізового режиму; спланованість поїздок українців, незалежно від введення безвізового режиму; низька кількість відмов українцям у в’їзді до країн ЄС; переважання автомобільних (автобусних) перетинів кордону; диспропорція географії країн в’їзду; низька кількість відвідувань туристично привабливих європейських країн.

Визначено основні наслідки та виклики запровадження безвізового режиму для туристичної індустрії України: низький реальний ефект використання переваг безвізу для виїзду до країн ЄС з туристичною метою; незначна втрата прибутків представників національної туристичної індустрії; скорочення прибутків компаній, які надавали послуги з оформлення документів для отримання Шенгенської візи; поліпшення сервісу національної індустрії гостинності, формування більш якісного туристичного продукту у зв’язку з можливістю запозичити кращий досвід гостинності у країнах ЄС; розвиток прикордонної інфраструктури, який також вплине на активізацію зворотного туристичного потоку з країн ЄС; зменшення пропагандистського впливу Росії завдяки активізації реальних контактів між українцями та громадянами ЄС.

Біографія автора

А. Romanova, Чернігівський національний технологічний університет

к.е.н., доцент кафедри маркетингу, PR – технологій та логістики

Посилання

Аналітична доповідь до Щорічного Послання Президента України до Верховної Ради України «Про внутрішнє та зовнішнє становище України в 2017 році». – К.: НІСД, 2017. – 928 с.

Безвіз для України: громадська думка // Фонд «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва. [Електронний ресурс] – Режим доступу до ресурсу: http://dif.org.ua/article/bezviz-dlya-ukraini-gromadska-dumka.

Як планують відпочивати українці (соціологічне дослідження) // Київський міжнародний інститут соціології. [Електронний ресурс] – Режим доступу до ресурсу: http://www.kiis.com.ua/?lang=ukr&cat=reports&id=700&page=2.

Офіційний сайт Державної прикордонної служби України. [Електронний ресурс] – Режим доступу до ресурсу: http://old.dpsu.gov.ua.

Офіційний сайт Державного підприємства «Поліграфічний комбінат «Україна» з виготовлення цінних паперів. [Електронний ресурс] – Режим доступу до ресурсу: https://pk-ukraina.gov.ua.

Угода про Асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони. [Електронний ресурс] – Режим доступу до ресурсу: http://zakon3.rada.gov.ua/laws/show/984_011.

Анна Романова: Безвизовый режим – не панацея, нужно построить успешную страну здесь // В час пик (электронный журнал). [Электронный ресурс] – Режим доступа к ресурсу: http://vchaspik.ua/politika/424837.

Анна Романова. Каков реальный эффект от безвиза // Новое время. [Электронный ресурс] – Режим доступа к ресурсу: http://m.biz.nv.ua/experts/romanova_a/kakov-realnyj-effekt-ot-bezviza-1843976.html.

Безвиз: появились первые тревожные цифры (инфографика). [Электронный ресурс] – Режим доступа к ресурсу: https://politeka.net/news/463358-bezviz-zyavilisyapershi-trivozhni-tsifri-infografika.

Marta Jaroszewicz. Zniesienie wiz dla Ukraińców – konsekwencje i wyzwania // Ośrodek Studiów Wschodnich im. Marka Karpia. [Електронний ресурс] – Режим доступу до ресурсу: https://www.osw.waw.pl/pl/publikacje/analizy/2017-04-26/zniesienie-wiz-dlaukraincow-konsekwencje-i-wyzwania.

##submission.downloads##

Номер

Розділ

Статті